вівторок, 19 листопада 2019 р.

Лялькова вистава за мотивами казки "Червона шапочка"

Бібліотека-філія с. Шаланки з травня по жовтень поточного року бере участь у реалізації проекту «Найміцніший кордон-державна мова» від Українського культурного фонд який реалізується працівниками 10 публічних бібліотек Виноградівщини.
Так як Виноградівщина – міжетнічний район в якому понад 70 % становлять українці, 26%- угорці, 4% – представники інших національностей, ціль проекту - розширення функціонування української мови серед представників нацменшин району у всіх сферах суспільного життя, виховання національної мовної свідомості, як інструменту об’єднання українського суспільства, засобу зміцнення державної єдності України, її державної незалежності та національної безпеки.

В рамках проекту при бібліотеці-філії с. Шаланки діє ляльковий театр "Дзвіночок". Поставивши акцент на відносно низькому рівні знань української мови дітьми угорськомовних сіл, метою театру є популяризація української мови та культури серед найменших представників нацменшин. Постановки казок здійснюються українською мовою, у легкій невимушеній формі діти набувають мовних навиків, позбуваються бар’єрів і починають говорити, здобувають практику, адже дітям бракує звичайного побутового спілкування. Тому важливо починати з садочку, важливо спілкуватись українською вдома, на вулицях, в громадських місцях, у школах…». 
20-го червня для школярів Шаланківської ЗОШ було організовано показ другої лялькової вистави за мотивами казки "Червона шапочка". Діяльність лялькового театру допомагає дітям збагатити словниковий запас україномовних слів, творчо мислити, збагачуватися новими знаннями про українську мову та культуру. Завдяки нетрадиційній формі вивчення української мови серед представників нацменшин ми хочемо, щоб діти зрозуміли, що мова – це є благо. І державна українська мова відкриє двері в цій країні. Не володіючи державною мовою – не зможуть займати ні керівні посади, ані навчатися у вишах і в них ця дорога буде обмежена. Лялькові фігури театру це своєрідна мотивація для дітей по вивченню української мови, бо якщо немає мотивації у вивченні державної мови це вже є проблемою. Тоді діти не пов’язують своє майбутнє з Україною, а більше пов’язують майбутнє з іншими країнами Європи.
Після закінчення вистави учні мали змогу безпосередньо поспілкуватися з казковими героями, які оживають, розмовляють і дарують казкову насолоду
















Немає коментарів:

Дописати коментар

Грантова програма Угорщини "Бібліотека що обєднює" для молодих бібіліотекарів

  Бібліотека що об` єднує Грантова програма була оголошена Угорщиною для молодих бібілотекарів.  Я потрапила між переможців і один цілий м...